Zveme Vás na týden věnovaný chutím Dánska
5.4. - 12.4. přijďte ochutnat speciality této sevoeroevropské kuchyně, jenž oživí Dny dánské kultury.
Dánsko není jen království, odvážná architektura, všudypřítomní cyklisti, originální design nebo světově proslulá stavebnice LEGO, ale i tradičně čerstvá gastronomie.
Zvolili jsme pro Vás výběr typických pokrmů jakými jsou:
Flødesuppe
Cuketovo-chřestový krém se sušenými rajčaty a kozím sýrem, chlebový chips 75,-
Stegt flæsk
Plátky marinovaného smaženého vepřového bůčku s restovanými máslovými brambory a petrželovou omáčkou, okurkový salátek s remuládou 289,-
Frikadeller Smørrebrød
Grilované mleté hovězí a vepřové maso podávané na žitném chlebu s listovým salátem, kari remuládou, nakládanými okurkami, cherry rajčátky a marinovanou cibulí 249,-
Urtefisk med smør og dild
Mořský ďas s bylinkami a uzenou solí připravený sous-vide, podávaný se smetanovou omáčkou s koprovým pestem, grilovaným chřestem a pečenými brambory 320,-
Risalamande
Krémová smetanová rýže s horkými višněmi, mandlemi a čokoládou 105,-
Pár zajímavostí o Dánské gastronomii:
V dánské kuchyni se skrývá jedinečná paleta chutí, která vychází z místních surovin. Co tedy Dánové rádi na talíři?
Představme si to jako malou kulinářskou procházku po Dánsku:
Obiloviny, brambory, vepřové maso, ryby a mořské plody často kombinují s žitným chlebem.
Tradiční recepty neoplývají ovocem a zeleninou, nebyla dříve k mání a ani nyní se v tradiční gastronomii nevyskytuje tolik, jako v ostatních částech Evropy.
Dánsko je rájem pro rybáře i gurmány. Losos, slaneček, úhoř, platýs a treska se objevují na talíři častěji než jinde. Ať už jsou smažené, uzené nebo marinované, ryby jsou tu doma.
Dánsko je nejen největším chovatelem prasat v Evropě, ale také proslulým producentem sýrů a mléčných výrobků. Zajímavostí je, že přestože je Dánsko významným vývozcem slaniny, v jejich jídelníčku je spíše ojedinělá.
Smørrebrød – Dánská varianta českého chlebíčku je národním pokrmem a také malým uměleckým dílem. Na tmavém žitném chlebu s máslem se nachází plátek masa, ryby a mořské plody nebo sýr. Dochucuje se různými oblohami z čerstvé nebo nakládané zeleniny a omáčkou. Křen a kopr dodávají pikantní nádech. Zdobí je vařená vajíčka, kroužky červené cibule nebo nakládané okurky, smørrebrød je zkrátka malým kouskem Dánska na talíři.
Takže, pokud se ocitnete v Dánsku, nebo tento týden ve Slaném na náměstí, nezapomeňte ochutnat tuto kulinářskou rozmanitost!