english

Dny dánské kultury - gastronomické speciality

Událost již byla ukončena, podívejte se na naše další události

5.duben

Zveme Vás na týden věnovaný chutím Dánska

5.4. - 12.4. přijďte ochutnat speciality této sevoeroevropské kuchyně, jenž oživí Dny dánské kultury. 

Dánsko není jen království, odvážná architektura, všudypřítomní cyklisti, originální design nebo světově proslulá stavebnice LEGO, ale i tradičně čerstvá gastronomie. 

 

Zvolili jsme pro Vás výběr typických pokrmů jakými jsou:

Flødesuppe
Cuketovo-chřestový krém se sušenými rajčaty a kozím sýrem, chlebový chips 75,-

Stegt flæsk
Plátky marinovaného smaženého vepřového bůčku s restovanými máslovými brambory a petrželovou omáčkou, okurkový salátek s remuládou 289,-

Frikadeller Smørrebrød
Grilované mleté hovězí a vepřové maso podávané na žitném chlebu s listovým salátem, kari remuládou, nakládanými okurkami, cherry rajčátky a marinovanou cibulí 249,-

Urtefisk med smør og dild
Mořský ďas s bylinkami a uzenou solí připravený sous-vide, podávaný se smetanovou omáčkou s koprovým pestem, grilovaným chřestem a pečenými brambory 320,-

Risalamande
Krémová smetanová rýže s horkými višněmi, mandlemi a čokoládou 105,-

 

Pár zajímavostí o Dánské gastronomii:

V dánské kuchyni se skrývá jedinečná paleta chutí, která vychází z místních surovin. Co tedy Dánové rádi na talíři?

Představme si to jako malou kulinářskou procházku po Dánsku:

Obiloviny, brambory, vepřové maso, ryby a mořské plody často kombinují s žitným chlebem.

Tradiční recepty neoplývají ovocem a zeleninou, nebyla dříve k mání a ani nyní se v tradiční gastronomii nevyskytuje tolik, jako v ostatních částech Evropy.

Dánsko je rájem pro rybáře i gurmány. Losos, slaneček, úhoř, platýs a treska se objevují na talíři častěji než jinde. Ať už jsou smažené, uzené nebo marinované, ryby jsou tu doma.

Dánsko je nejen největším chovatelem prasat v Evropě, ale také proslulým producentem sýrů a mléčných výrobků. Zajímavostí je, že přestože je Dánsko významným vývozcem slaniny, v jejich jídelníčku je spíše ojedinělá.

Smørrebrød – Dánská varianta českého chlebíčku je národním pokrmem a také malým uměleckým dílem. Na tmavém žitném chlebu s máslem se nachází plátek masa, ryby a mořské plody nebo sýr. Dochucuje se různými oblohami z čerstvé nebo nakládané zeleniny a omáčkou. Křen a kopr dodávají pikantní nádech. Zdobí je vařená vajíčka, kroužky červené cibule nebo nakládané okurky, smørrebrød je zkrátka malým kouskem Dánska na talíři.

Takže, pokud se ocitnete v Dánsku, nebo tento týden ve Slaném na náměstí, nezapomeňte ochutnat tuto kulinářskou rozmanitost! 

Hotel Hejtmanský dvůr v ve Slaném hodnocení