Zveme Vás na týden s vůní Francie.
Kulinářské speciality z různých koutů Francie oživí Dny francouzské kultury.
Pro tuto vyjímečnou příležitost si pro Vás připravujeme typické pokrmy jakými jsou:
Rybí bujabéza se zeleninou, bylinkami a mořskými plody
Zapečení hlemýždi s bylinkovým máslem, podávaní s rozpečenou máslovou bagetkou, listovým salátkem s marinovanou hruškou a plátky mandlí
Kohout na víně podle tradičního receptu podávaný s máslovou bramborovou kaší, cibulkami a kořenovou zeleninou a slaninou
Žabí stehýnka smažená v pikantním těstíčku podávaná s grilovanou zeleninou ratatouille a estragonovým dipem
Středomořské mušle s rajčaty, bylinkami a parmazánem podávané s rozpečenou bagetou
Francouzké palačinky Crepes Suzette s pečeným pomerančem, šlehačkou a mandlemi
K vínu budeme servírovat:
Plátky sušené vepřové panenky a Brie s cibulovým chutney, olivami, rajčátky a rozpečenou bagetkou
Kachní paštika se sušeným ovocem a máslem,
Rozpečený raclette s brusinkami a křupavou bagetou
Listový Salátek s česnekovými žabími stehýnky na másle
Francouzské Aperitivy a koňaky - představeny při této speciální příležitosti
Rodinná firma s vinicemi která se nachází v samém srdci Cognacu s dvěmi oblastmi Angeac (Grande Champagne) a Jarnac (Petit Champagne), zpracovává pouze vlastní produkci. A jak sami říkají koňak dělají, koňak dýchají, koňak pijí, koňak žijí, vždy je vhodná chvíle dát si sklenku dobrého koňaku.
Chateau du Breuil Aperitif au Calvados La Vanille - skvěle se hodí jako aperitiv i k dezertům. Vanilková vůně s nádechem vařených karamelizovaných jablek a chutí vanilkových lusků.
Chateau de Moutifaund V.S.O.P. – Koňak z hroznů z oblasti Grand Champagne zrající 10let v dubových sudech. S chutí švestek a meruněk a omamující vůní ovoce a dřeva.
Francouzská vína
Rodinné vinařství Domaine Haut Marin funguje již 100let někde uprostřed cesty mezi Toulouse a Bordeaux, na dohled od Pyrenejí. Dnes se tomu kraji říká Akvitánie, ale historicky je to Gaskoňsko, oblast Armagnacu a horkokrevných mládenců, z nichž nejslavnějším je Charles de Batz-Castelmore, proslulý hrabě dˇArtagnan.
Connoisseur Sauvignon Blanc- Colombard - Suché chuťově plné ale alkoholem lehké víno na pití s jemnou hořčinkou na konci.
Connoisseur Rosé Gourmand – lososově růžové cuveé s vůní květinových i ovocných tónů. Jemná chuť s vybalancovanými cukry a kyselinami půl na půl
Cotes de Gascogne Rouge le Gardien des Cieux - Cuveé z většího dílu z merlotu a menšího podílu Cabernetu Sauvignon. Nekomplikované příjemně pitelné a skvěle osvěžující víno díky umístění vinic na jejichž místě byl dříve oceán jsou i zdejší červená vína osvěžující a lehká.
Edmond Rostand: "Jestli jde o nějakém červeném vínu říci, že je kulaté, pak je to tohle. Kulaté jako kulky gaskoňských kadetů jimž Carbon Castel Jaloux velí. Bez bázně hrají, rvou se, mřou a vždycky čelem k nepříteli!"